Plan postępowań o udzielenie zamówień w 2017 r. przez ZIM
Pobierz
 

Szczegóły inwestycji

Adaptacja Zespołu Schronu przy pl. Strzegomskim na oddział Muzeum Współczesnego Wrocławia.

Inwestycja ma na celu przebudowę budynku schronu (jest on wpisany do wykazu zabytków architektury i budownictwa miasta Wrocławia) oraz parterowego budynku na potrzeby tymczasowej siedziby Wrocławskiego Muzeum Współczesnego, gdzie będą eksponowane oraz przechowywane dzieła sztuki z kolekcji Dolnośląskiego Towarzystwa Zachęty Sztuk Pięknych.

Zespół schronu to budynek główny schronu na planie centralnym i podłużny parterowy budynek pomocniczy z dojazdem od ul. Strzegomskiej/Św. Pawła.

Budynek schronu zaprojektował wrocławski projektant Richard Konwiarz. Został on wybudowany w 1942 roku jako jeden z kilku budynków schronów we Wrocławiu. Jest to budynek cylindryczny, wolnostojący pełniący funkcję schronu przeciwlotniczego dla ludności cywilnej a podczas oblężenia Wrocławia pełnił rolę szpitala.
Budynek parterowy powstał wraz ze schronem i pełnił rolę czerpni i kotłowni.

W przebudowanych budynkach będą mieściły się m.in.:

„SCHRON”
  • powierzchnie ekspozycyjne,
  • archiwum z funkcją czytelni,
  • pracownie artystyczne,
  • księgarnia, klubokawiarnia,
  • pomieszczenia magazynowe,
  • taras widokowy,
  • pomieszczenia socjalne,
  • kawiarenka całoroczna na dachu budynku.

BUDYNEK PARTEROWY

  • pomieszczenia administracyjne,
  • pomieszczenia socjalne.

Łączna powierzchni użytkowa dla obu budynków - ok. 3 624 m2



Projekt i realizacja inwestycji:
Konsorcjum:

  • Przedsiębiorstwo Budowlano-Handlowe
  • ARKOP VROA ARCHITEKCI sp. cywilna
  • Wojciech Chrzanowski CH+ARCHITEKCI

Termin zakończenia inwestycji –II kwartał 2011r.



wizualizacja  wizualizacja  wizualizacja  wizualizacja  
wizualizacja  wizualizacja  
GeoFinder - Google Maps JavaScript API Example
Pozycjonowanie, Google Maps